top of page

tabor super ferata dachstein - aut

 

Dachstein je pogorje nad Schladmingom na Zgornjem Štajerskem v Avstriji. Njen najvišji vrh Visoki ali Hoher Dachstein (2995 m) je tako imenovani Drei-Länder-Berg ali »gora treh dežel«, saj se prav tam stikajo tri avstrijske dežele – Štajerska, Zgornja Avstrija in Salzburška. Visokogorski kras z bogatim jamskim svetom, ledeniki, visoki vrhovi, strme stene, smučarska središča, alpske doline in razgibana zgodovina je značilnost tega dela Avstrije. Na drugi strani pogorja se nahaja jezero Hallstatt, ki je znano po prazgodovinskih rudnikih soli in keltski kulturi, ki se je od tukaj razširila po celotni Evropi.

V Dachsteinu pridejo na svoj račun ob plezalcih in turnih smučarjih tudi ljubitelji ferat. Za tiste najzahtevnejše so prav v Visokem Dachsteinu nadelali in opremili tako imenovano Super Ferato, ki je sestavljena iz treh delov (Ferata Anna, Ferata Johan in Normalni dostop z rame), višinska razlika od izhodišča pri spodnji postaji žičnice (Türlwand – 1695 m) do vrha je 1300 m, vse skupaj pa je vzpona za okoli 1600 m, čistega plezanja po zavarovanih poteh je 1200 višinskih metrov. Vsekakor prava »grande tour«! Težavnost ferate, ki poteka čez odličen apnenec iz obdobja triasa, se na najtežjem mestu dotakne stopnje E, sicer pa je večina delov med B in D, kar pomeni, da je potrebno pri tej dolžini ferate precej kondicije in moči. Vsekakor je ferata in sam vrh tudi zaradi svojih razgledov vreden obiska, na sestopu pa nas čaka še nekaj ledeniškega terena. Blizu zgornje postaje žičnice Dachstein-Gletscherbahn na Hunerkoglu (2700 m) si imamo možnost ogledati tudi ledene skulpture v ledeniški jami, se sprehoditi čez enega najvišjih visečih mostov in se od tam zazreti skozi steklena tla kar 400 m v globino.

Tura, ki je zaključek naših nadaljevalnih tečajev feratanja, bo dvodnevna. Prvi dan (odhod po dogovoru) bomo ob vožnji do izhodišča izkoristili tudi za ogled tamkajšnjih znamenitosti ali krajšo feratarsko turo v soteski Silberkarklamm, prespali bomo v kampu v vasi Ramsau pod Dachsteinom. Drugi dan nas čaka vzpon čez ferate na vrh Visokega Dachsteina in sestop do koče Seethalerhütte (2740 m) ter dalje v dolino ter vožnja domov.

 

Tura se izvede ob prijavi najmanj 4 oseb. Več informacij o tečaju, seznam potrebne opreme in ostale podrobnosti dobite ob prijavi na tečaj.

 

Termin: 9. in 10.9.2023

bottom of page