top of page

ledeniški tečaj saas fee 4000+ 

Vrhovi nad dolino Saas v Walliških Alpah so na videz sicer lahko dostopni, saj nam moderna transportna tehnologija (žičnice, zobata železnica) omogoči dokaj lahek vzpon iz doline do višin okoli 3000 m. Toda od tam naprej, kljub temu, da smo v pravem kraljestvu visokogorskih in ledeniških smučišč, tur ne smemo podcenjevati, saj potekajo čez ledenike, ki postrežejo z vsemi elementi hoje v ledeniškem svetu, predvsem pa izogibanja ledeniškim razpokam. Ledeniška naveza je tukaj obvezna. Cepin in dereze so tudi v poletnem času obvezen del opreme. Ne smemo pozabiti, da smo zelo visoko in se čuti tudi vpliv višine.

Ture so primerne za normalno pripravljene aktivne gornike, potrebna je popolna gorniška oprema s čevlji, ki so primerni tudi za snežne ture. Na tečaju bomo vadili hojo v ledeniški navezi, načine reševanja iz ledeniških razpok, izbiro poti v ledeniškem svetu in orientacijo.

Nad dolino Saas nas čaka vrsta štiritisočakov, med katerimi so zanimivi Allalinhorn (4027 m), Weissmies (4023 m), Lagginhorn (4010 m), pa tudi Alphubel (4206 m), Nadelhorn (4327 m) in drugi. Še posebej je impresiven greben, ki se od Alphubla nadaljuje proti Täschhornu (4490 m) in dalje čez Dom (4445 m), Nadelhorn (4327 m) do Dirruhorna (4035 m), vse skupaj je v nizu kar 8 (!) štiritisočakov. Zanimive ture so tudi nad prelazom Simplon. Seveda pa ponuja ta predel Alp veliko možnosti za pohodništvo, kolesarjenje in celo smučanje v poletnem času, športno plezanje, pa tudi kakšna ferata se najde, kar je dodatna možnost, da si popestrimo tukajšnjo alpsko avanturo. Ne pozabimo na enega svetovnih gorniških centrov Zermatt v sosednji dolini, ki ga prav tako lahko obiščemo, z vrsto znamenitih vrhov, kot je Monte Rosa, Matterhorn, Breithorn, Weisshorn in drugi. Skratka naše ledeniško druženje bomo izvedli v pravem kraljestvu štiritisočakov. Izvedbo tur bomo prilagodili razmeram in seveda vremenu.

Bivali bomo v kampu v Saas Grundu, od koder imamo do izhodišč za vzpone zelo blizu. V primeru vzpona na Nadelhorn, prespimo eno noč v planinski koči Mischabelhütte na višini 3340 m.

Prevoz v lastni režiji oziroma skupni dogovor med udeleženci.

Tabor se izvede ob prijavi najmanj 6 oseb. Možnost izvedbe tečaja po dogovoru tudi za organizirane skupine.

Več informacij o tečaju, podroben opis tur, seznam potrebne opreme in ostale podrobnosti dobite ob prijavi na tečaj.

Termin:

od 24. 6.. do 28. 6. 2020

Saas Fee - 2
Saas Fee - 1
Saas Fee - 3
bottom of page