feratarski vikend na štajerskem

Ferate so v prevodu iz italijanskega jezika oznaka za zavarovane plezalne poti. Za plezanje po teh poteh, ki so večinoma speljane čez strma skalna pobočja in celo stene, je potrebno poleg moči v rokah in nogah obvladati tudi različne plezalne tehnike, obvladati uporabo varovalne gorniške oziroma plezalne opreme ter poznati tehnike varovanja in samovarovanja. Seveda je potrebna tudi primerna psihična pripravljenost. Na "feratarskem vikendu" bomo utrjevali že pridobljeno znanje z osnovnega tečaja feratanja in sicer tehnike samovarovanja, samoreševanje, varovanje in pomoč soplezalcu, spuščanje ob vrvi ter splezali tudi zahtevnejši ferati v Hudi luknji in Gonžarjevo peč.

Dvodnevni tečaj se bo odvijal na Štajerskem, kjer najdemo kar nekaj ferat. Izkoristili ga bomo za utrjevanje znanja in nabiranje novih izkušenj na feratah speljanih na Boč, v Hudi luknji, Gonžarjevi peči in Lisci. Na ferati na Boču in Lisci bomo vadili različno vrvno tehniko, med drugim samoreševanje in spust ob vrvi in še marsikaj, kar nam pride prav v ferati. V Hudi luknji nas čaka edina ferata v Sloveniji narejena pod zemljo. Le ta je speljana v vodnem rovu v dolžini 800 metrov. Na Gonžarjevi peči pa bomo pod budnim očesom inštruktorja preplezali do nedavnega našo najtežjo ferato ocene D/E. Hkrati bomo izkoristili čas za osvežitev znanja izdelave in uporabe različnih gorniških vozlov – osmica, šestica, polbičev vozel, bičev vozel, prusikov vozel, francoski vozel, Machardov vozel... Z vsem osvojenim znanjem bo naše feratanje veliko bolj varno in užitki ter razgledi toliko večji.

Prenočili bomo v kampu v Velenju ob Velenjskem jezeru. Možnost kopanja.

Za hrano poskrbite sami. Potrebujete hrano za na turo za dva dni ter za zajtrk v nedeljo. V soboto možnost toplega obroka v Planinskem domu na Boču.

Podrobni program:

SOBOTA:

* dopoldan - ferata na Boč z vzponom na vrh

* popoldan - ferata Huda luknja

NEDELJA:

* dopoldan - ferata Gonžarjeva peč, zahtevnejša ferata ocena D/E

* popoldan - ferata na Lisco

Ob predhodnem dogovoru možnost udeležbe le za en dan.

Tečaj se izvede ob prijavi najmanj 6 oseb. Možnost izvedbe tečaja po dogovoru tudi za organizirane skupine.

Več informacij o tečaju, seznam potrebne opreme in ostale podrobnosti dobite ob prijavi na tečaj.

Termini: od 17.6.2017 do 18.6.2017