top of page

Feratarski tabor ARCO, Italija

 

Arco. Ime deluje nekako mistično, takšno pa je tudi mestece pod skalnimi stenami ob vznožju Brenta Dolomitov. Arco je mešanica zgodovine in športa. Na severu jezera Garda kjer leži Arco, bi naj bila naselja že v neolitiku, vendar trdnih dokazov še ni, vsekakor pa se je mesto zagotovo pojavilo v času antike oziroma Rimskega imperija. Ime ima sicer keltske korenine (Arx - trdnjava), vendar je za nas zelo pomemben odgovor na vprašanje: »Zakaj ima Arco čez 20 trgovin s plezalno opremo?«. Na področju Trentina, kjer se nahaja Arco, je namreč okoli 120 plezališč, da ne govorimo o številnih stenah z večraztežajnimi smermi, na tem področju pa najdemo tudi okoli 25 ferat. Skratka, raj za takšne in drugačne plezalce. Ob vodnih aktivnostih na jezeru Garda in možnostih kolesarjenja v teh koncih, nam je lahko jasno, da je to področje, kjer so doma športi v naravi. Če dodamo še bližnje Brenta Dolomite, pa je jasno, da z enim obiskom še zdaleč ne boste zajeli vsega, kar bi želeli videti in početi.

 

Tokrat nas v začetku jeseni čaka nekaj skromnih dni, kjer si bomo dali duška in raziskovali, kaj vse bomo lahko počeli tukaj ob naslednjih obiskih. V teh dneh bomo vsekakor predvsem plezalsko usmerjeni v ferate različnih težavnosti. Postopoma bomo osvajali feratarsko in plezalsko tehniko ter temu primerno obiskovali ferate okoli mesteca Arco.

Sten je veliko, raziskovali bomo področje med dolino reke Sarca, ki se izliva v jezero Garda, ter reko Adižo, ki teče skozi bližnja mesta Trento in Roveretto. Nekatere ferate imamo zelo blizu, recimo ferata Monte Colodri je kar nasproti kampa Arco, kjer bomo bivali. Zanimiva in atraktivna je ferata Monte Albano (C/D, 240 m) nad mestecem Mori, kjer se nahaja tudi plezališče z balvani. V soteski pod srednjeveškim gradom Drena je ferata Rio Salagoni (C, 180 m), medtem ko nas na Monte Casale (1632 m) vabi dolga in razgledna ferata Che Guevara (C, 1200 m). Nad vasjo Sarche je v Monte Garzolet ferata Rino Pisetta (D/E, 400 m), tam pa so tudi večraztežajne smeri različnih težavnosti. Mogoče si ogledamo tudi stopinje dinozavrov v geološkem parku blizu jezera Cavedine in ferate Salagoni. Skratka, vsekakor bo plezalsko pestro, spoznali bomo nekaj znamenitosti področja Trentino severno od Garde, pa tudi naša druženja so vselej prijetna, zato nam dolgčas ne bo.

Prijave ter informacije na elektronski naslov drustvo.strmina@gmail.com, za informacije lahko pokličete tudi na telefon 030 666 900 (Boris) in 040 431 086 (Leja). Prijave zbiramo do 15. septembra oziroma do zasedbe mest. Število udeležencev je omejeno.

 

Termin: 21. - 24. 9. 2023

bottom of page