top of page

ARBORISTIKA & GOZDARSTVO

Arboristika je veda, ki se ukvarja z nego dreves v naseljenih oziroma mestnih ali urbanih okoljih. Lahko bi ji rekli tudi urbano gozdarstvo. Za razliko od gozdarstva, ki se ukvarja z gozdom kot celoto, je pri arboristiki pomembno posamezno drevo. Drevesa v urbanih okoljih morajo biti zdrava, varna in lepa, za kar skrbijo arboristi. Funkcija mestnih dreves je večplastna, saj čistijo zrak, dajejo senco, hladijo zrak, zmanjšujejo vpliv vetra, dajejo večjo estetsko vrednost krajine, obenem je še mnogo drugih dejavnikov, s katerimi večajo kvaliteto našega okolja. Da so zaželjen del našega okolja, morajo biti drevesa varna za ljudi, živali in stvari. Zato moramo skrbeti, da imamo v svojem okolju primerne drevesne vrste in da za njih strokovno skrbimo. Pri tem vam lahko pomagamo. Z velikim veseljem, saj imamo drevesa radi.

 

Naše specialnosti:

- nega dreves: obrez, čiščenje in oblikovanje krošenj, oblikovanje profilov... Dela izvajamo s plezalno tehniko ali z dvižno košaro.

- podiranje dreves: s klasično gozdarsko tehniko ali s plezalno tehniko (po potrebi zaradi varnosti tudi s spuščanjem materiala)

- odvoz lesnega materiala

- ogledi in svetovanje

- izobraževanja

KONTAKT:

030 666 900

zelenodrevo.strmina@gmail.com

 

 

V naši ekipi imamo gozdarja-sekača in drevesnega plezalca (SKT-B licenca Nurnberške šole drevesnega plezanja) z več kot 15 leti delovnih izkušenj na področju arboristike. Sodelujemo tudi z različnimi drugimi izvajalci na področju arboristike, višinskih del, gozdarstva in urejanja okolja.

 

 

Ne pozabimo:

- Drevesa krasijo naš planet že okoli 400 milijonov let, nekatere drevesne vrste so se ohranile iz pradavnine do danes – imenujemo jih živi fosili.

- Drevesa so trenutno največji in najstarejši živi organizmi na našem planetu, nekatera so izjemnih dimenzij in stara več tisoč let.

- Drevesa so vez med generacijami, saj so živela v času naših prednikov, živijo v našem času in živela bodo tudi v času naših potomcev – če bomo skrbeli za njih.

Podiranje dreves s plezalno tehniko (foto Jernej Strmšek)
bottom of page